Picklad fänkål
1 fänkål
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Strimla fänkålen tunnt. Lägg i väl rengjord burk. Blanda ättika, socker och vatten och koka upp lagen i kastrull. Häll lagen över fänkålen. Fänkålen blir godare ju längre den står i kylen.
Pepparrotssås
1 dl kvarg
salt
peppar
pepparrot
Blanda kvarg och pepparrot. Smaka av tills lagom kraftig pepparrotssmak uppnåtts.. Smaka av med salt
Fänkålssotare
4-5 hg strömmingsfiléer
2 msk fänkålsfrön
1-2 tsk salt
Häll fänkål och salt i en mortel och mortla ordentligt. Gnid in strömmingsfiléerna med kryddblandningen på båda sidorna. Hetta upp en panna (gärna gjutjärn) och stek i torr panna ett par minuter på varje sida.
Tillbehör
1 strimlad morot
3-4 strimlade salladslökar
nykokt potatis
knäckebröd
smör
Bred (rejält med) smör på knäckebrödet, lägg på skivad potatis, picklad fänkål, morot och salladslök. Lägg på sotare och toppa med pepparrotssås.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar