torsdag 3 april 2014

Fänkålssotare på knäckemacka

18:54 Posted by Fred No comments
Alla rader nedanför bilden till trots är detta väldigt lättlagat. Det kan vara lite meckigt och kladdigt att balansera mackan medan man äter. Men det är värt mödan. Tro mig!

Picklad fänkål
1 fänkål
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten

Strimla fänkålen tunnt. Lägg i väl rengjord burk. Blanda ättika, socker och vatten och koka upp lagen i kastrull. Häll lagen över fänkålen. Fänkålen blir godare ju längre den står i kylen.

Pepparrotssås
1 dl kvarg
salt
peppar
pepparrot

Blanda kvarg och pepparrot. Smaka av tills lagom kraftig pepparrotssmak uppnåtts.. Smaka av med salt

Fänkålssotare
4-5 hg strömmingsfiléer
2 msk fänkålsfrön
1-2 tsk salt

Häll fänkål och salt i en mortel och mortla ordentligt. Gnid in strömmingsfiléerna med kryddblandningen på båda sidorna. Hetta upp en panna (gärna gjutjärn) och stek i torr panna ett par minuter på varje sida.

Tillbehör
1 strimlad morot
3-4 strimlade salladslökar
nykokt potatis
knäckebröd
smör

Bred (rejält med) smör på knäckebrödet, lägg på skivad potatis, picklad fänkål, morot och salladslök. Lägg på sotare och toppa med pepparrotssås.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar