Jag brukar inte baka. Varken bröd eller kakor. Främsta anledningen till det är väl egentligen att det är lite för mycket kemi för min smak. Man kan liksom inte testa och rädda upp situationen allt eftersom med bakning, som man kan med matlagning. Med andra ord, ska man följa recept och det har jag lite svårt för...
Men jag hörde på Meny i P1 om ett superenkelt frukostbröd och kände att jag skulle testa. Det var inte bara enkelt, det var ruggigt gott också!
Frukostbullar2 g (2 krm) jäst
350g (3 ½ dl) kallt vatten
450 g (7 ½ dl) vetemjöl (ersätt gärna en del av mjölet med annan sort. Jag provade med 100g grahamsmjöl)
10 g (1 ½ tsk) salt
På kvällen:
Rör ut jästen i kallt vatten.Blanda sen i mjöl och salt, bara så att det "löst sig". Inget knådande och krångel! På med plastfolie över bunken och ställ deni rumstemperatur över natten.
På morgonen:
Sätt ugnen på 250 °C
Skrapa ut den lite lösa degen på en mjölad bänk. Dra lite i hörnen på degen så att du får en kvadrat. Vik sen in hörnen till mitten, så man får nåt om ser lite ut som ett kuvert. Vänd degen uppochner, så skarven kommer ned mot bänken. Strö på mjöl och lägg över en bakduk. Gå och duscha, lek med barnen eller duka fram 30-60 minuter, beroende på hur bråttom du har eller hur hungrig du är.
Dela sen i 9-12 bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över "topping", om du vill.
Sätt in dem i ugnen och kasta in en isbit eller två i botten på ugnen (det ger bröden en krispigare yta). Grädda 12-15 minuter tills de fått fin färg.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar