fredag 6 december 2013

Köttfärs- och potatisgratäng

07:15 Posted by Fred , No comments
Ännu mera Plura! Denna relativt snabba gratäng är också baserad på ett recept från Plura. Men lite portvin i köttfärssåsen får man en rundare smak. En matig sallad med strimlad morot och ett gott rödvin passade fint till.
Köttfärs-och potatissallad
½ kg köttfärs
½ kg potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 msk rött portvin
1 dl vatten
1 förpackning krossade tomater
1 msk hackade basilika
2 dl riven ost
2 dl creme fraiche

Sätt ugnen på 200 °C. Börja med att skala potatisen och skär den i fingertjocka skivor. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 8-10 minuter. Under tiden gör vi köttfärssåsen. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn löken i lite smör tills den blivit mjuk. Blanda ned spiskummin och paprika och fräs en minut eller så. Blanda ned köttfärsen och bryn den ordentligt. Häll på portvin, basilika, krossade tomater och vatten och låt småkoka i 4-5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda under tiden ihop ost och creme fraiche.
Häll hälften av köttfärsen i botten av en form. Lägg ut potatisen över den och täck med resten av köttfärsen. Bred sen ut oströran överst och ställ i ugnen tills gratängen fått fin färg.

Morotssallad
2 morötter
Ruccola
Röd lök strimlad
Tomater, skivade
En liten bit feta ost
olivolja
salladskrydda

Skala och strimla morötterna. Jag tycker det är godare med strimlade än rivna morötter. De har mer spänst så. Blanda Ruccola, morötter, röd lök och tomater. Smula över fetaosten, häll på olivolja och krydda.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar