Det är klurigt att få till färger på matbilder!
Porchetta
Fläskkarré i bit
1-2 msk fänkålsfrön
3-4 msk hackad färsk rosmarin
5-6 vitlöksklyftor finhackade
salt & peppar
Börja med att skära upp köttet som om du rullade upp en rulltårta. Det ska bli ett långt, platt stycke kött. Se bilden.
Salt båda sidorna av köttet och massera in det. Häll över fänkålsfrön, vitlök och rosmarin på ena sidan och och massera in även det. Rulla sen ihop och knyt ihop med steksnöre. Bryn köttet i stekpanna för att stänga porerna på köttet. Lägg köttet i ugnsform och ställ in i ugnen. Har man planerat lite, så ställer man in köttet på 125 °C och låter det gå till 73-75 °C innertemperatur. Det tar då ca 5 timmar. Har man inte planerat så bra, så drämmer man till köttet med 185 °C istället och då tar det kring 1 timme istället.
Sötpotatis- och pekanrisotto
smör2 msk finhackad schalottenlök
1 dl hackade pekannötter
2.5 dl avorioris
en medelstor sötpotatis, i 2cms tärningar
7 dl grönsaksbuljon
1 dl riven parmesan
salt & peppar
Börja med att koka upp buljongen i en kastrull och låt den stå på låg värme brevid under hela tillagningen. Bryn smöret i en halvstor kastrull. Fräs schalottenlöken och pekannötterna tills löken blir mjuk och fin. Rör då i riset och fräs tills det börjar bli lite glansigt och lite genomskinligt. Då rör man ned sötpotatisen och häller på ca 2 dl buljong. Låt vätskan koka in. Häll på 1 dl buljong i taget och låt vätskan koka in, tills riset är genomkokt. Det tar ca 30 minuter och ungefär 7 dl buljong. Blanda sen ned parmesanosten och smaka av med salt & peppar.
Servera med en god gelé och lite sallad.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar