Aiolibas
2 äggulor
2-3 dl neutral olja, tex rapsolja
2-3 vitlöksklyftor
salt & peppar
smaksättningar
citron
chiliflakes
vitvinsvinäger
dijonsenap
Börja med att lägga fram ägg på diskbänken. Låt dem ligga där minst en kvart, så de blir rumsvarma. Under tiden kan man slappa eller börja med nåt man tänkt äta till aiolin. För aiolin är ju huvudrätten ;-)
När man känner sig redo gå vidare tar man fram en bunke. knäcker äggen och separerar ned gulorna i bunken. Pressa sen i vitlöken och börja med att röra om lite lugnt. Det är nåt med proteinerna. Googla, om ni känner ett behov av mer info om just det. Sätt sen ned elvispen och dra igång på lägsta farten. Vispa tills det blivit lite skummigt. Börja sen att vispa ned oljan. Först droppvis och sen i en tunn stråle. Fortsätt tills aiolin fått en önskad konsistens. Smaka av med salt & peppar. Känns den för mastig kan man lätta upp den med lite citronsaft eller vinäger.
Gott att smaksätta med är tex citron eller chiliflakes..
Aioli passar tilll... tjae, i princip allt ;-) Igår blev det till räkor tex.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar